19. 2. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo italské kuchyně s naším receptem na těstoviny s omáčkou alla puttanesca. Tato pikantní a aromatická omáčka, plná chutí ančoviček, kaparů, oliv a rajčat, promění vaši večeři v nezapomenutelný gastronomický zážitek. Připravte si tuto rychlou a jednoduchou večeři, která oslní jak vaše chuťové pohárky, tak vaše hosty. Krok za krokem vám ukážeme, jak na to. Vyzkoušejte náš recept na těstoviny alla puttanesca a přeneste si kus Itálie až k vám domů!
Suroviny
- 400 g spaghetti nebo jiného druhu těstovin
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 6 filetů ančoviček, nasekaných
- 1 lžíce kaparů
- 100 g černých oliv, bez pecek a nasekaných
- 800 g konzervovaných nasekaných rajčat
- 1/2 čajové lžičky chilli vloček (nebo podle chuti)
- Olivační olej
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky pro ozdobu, např. petrželka nebo bazalka
Postup
- V hrnci na mírném ohni rozehřejte olivový olej a přidejte nasekaný česnek, chopte opatrně, aby se nespálil.
- Po cca 30 vteřinách přidejte ančovičky a kapary a smažte, dokud se ančovičky neroztaví.
- Přidejte nasekané olivy a chilli vločky, promíchejte a smažte 1-2 minuty.
- Přidejte konzervovaná rajčata, promíchejte a nechte na mírném ohni vařit asi 10–15 minut, aby omáčka zhoustla a získala hloubku chutě. Ochutnejte a podle potřeby dochutěte solí a pepřem.
- Mezitím uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu.
- Uvařené těstoviny sceďte, ale nechte si trochu vody z vaření.
- Přidejte těstoviny do omáčky, promíchejte a pokud je potřeba, přidejte trochu vody z vaření těstovin, aby byla omáčka krémovější.
- Podávejte ihned, posypané čerstvými bylinkami.