3. 12. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objevte klasiku italské kuchyně s naším receptem na Těstoviny Carbonara s parmským sýrem! Tento jednoduchý a rychlý recept vás provede krok za krokem, jak připravit dokonalou Carbonaru s lahodným parmským sýrem a křupavou slaninou. Učte se, jakými technikami docílíte perfektně krémové konzistence bez použití smetany a jaké ingredience zvolit pro autentickou chuť. Ideální večeře pro každou příležitost! Vyzkoušejte ji hned a nechte se unést italskými chutěmi.
Suroviny
- 400 g špaget nebo jiných těstovin
- 150 g pancetty nebo guanciale, nakrájené na kostičky
- 3 velké vejce
- 100 g parmazánového sýra, nastrouhaného
- Černý pepř
- Sůl (podle chuti, mějte na paměti, že pancetta/guanciale už je slaná)
- Olivový olej
Postup
- V hrnci přiveďte k varu dostatek vody na těstoviny. Osolte vodu lehce. Přidejte těstoviny a vařte dle návodu na balení dokud nejsou al dente.
- Mezitím na pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte trochu olivového oleje a přidejte pancettu nebo guanciale. Smažte dokud nejsou kousky křupavé a zlatavé. S části tuku můžete pancettu vyjmout a nechat stranou.
- Ve velké misce rozšlehejte vejce, přidejte nastrouhaný parmazánový sýr a dobře promíchejte, dokud směs nezpění a sýr se nerozpustí. Přidáte čerstvě mletý černý pepř.
- Jakmile jsou těstoviny uvařené al dente, rychle je sceďte a přesuňte je (bez oplachování) do pánve s pancettou/guanciale. Přisázejte trochu vody z vaření těstovin.
- Zamíchejte těstoviny na pánvi, aby byly všechny obalené v tuku. Poté odstavte pánvi z ohně a rychle do těstovin vmíchejte vejce s parmazánem. Mějte na paměti, že horko z těstovin a pánve by mělo stačit k tomu, aby lehce zahřálo vejce, ale nemělo by být tak horké, aby vejce zatuhla.
- Podávejte ihned, posypané dalším parmazánem a případně dochucené čerstvě mletým černým pepřem.