23. 2. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Objavte klasiku italské kuchyně s receptem na Těstoviny Carbonara s pancettou. Užijte si bohatou a krémovou chuť, kterou dodává kombinace čerstvých vejce, parmezánu a křupavé pancetty. Tento jednoduchý a rychlý recept, který je hotový během 20 minut, je ideální volbou pro všední večeři, ale zároveň je dostatečně elegantní na speciální příležitosti. Podávejte s oblíbeným druhem těstovin a připravte se na skutečný gurmánský zážitek, který uspokojí každého milovníka italské kuchyně. Přidejte tento kulinářský skvost do svého repertoáru a už nikdy nebudete váhat, co na večeři!
Suroviny
- 400 g těstovin (např. spaghetti nebo linguine)
- 200 g pancetty, nakrájené na kostičky
- 3 velké vejce
- 100 g strouhaného parmazánu nebo pecorino romano
- 2 stroužky česneku, oloupané a lehce rozdrcené
- Čerstvě mletý černý pepř
- Olivový olej
- Soľ (podle chuti)
Postup
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, osolíme ji a přidáme těstoviny. Vaříme podle návodu na balení až do „al dente“.
- Mezitím na středním ohni rozehřejeme velkou pánev a přidáme trochu olivového oleje. Přidáme pancettu a smažíme, dokud nezačne být křupavá. Na poslední 2 minuty přidáme česnek, který pak odebereme, jakmile začne zlátnout.
- V misce rozšleháme vejce spolu se strouhaným parmazánem a robustně ochutíme černým pepřem. Směs by měla být hladká.
- Uvařené těstoviny sceďte (schovejte trochu vody z vaření, můžete ji použít pro zředění omáčky, pokud je potřeba) a ihned je přidejte do pánve s pancettou a česnekem. Za stálého míchání přidejte směs vajec a sýru. Důležité je nepřehřát těstoviny, aby se vejce nesrazila na jídlo.
- Míchejte rychle a energicky, přidávejte trochu vody z vaření těstovin, pokud je omáčka příliš hustá. Carbonara by měla být krémová a lesklá.
- Okamžitě podávejte s extra parmazánem a čerstvě namletým pepřem na vrchu.