27. 3. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
Těstoviny amatriciana s pancettou
zdroj: Recepty 24/7

Objevte autentický italský recept na těstoviny amatriciana s pancettou, klasický pokrm plný bohatých chutí. V našem krokovém průvodci se dozvíte, jak připravit toto tradiční jídlo s křupavou pancettou, rajčaty a pikantním pecorinem. Ideální volba pro rychlou večeři, která osloví celou rodinu. Připravte si lahodné těstoviny amatriciana s našimi tipy na dosažení dokonalé chuťové harmonie.

Suroviny

  • 400 g těstovin (např. spaghetti nebo bucatini)
  • 200 g pancetty, nakrájené na kostičky
  • 1 malá cibule, jemně nakrájená
  • 400 g konzervovaných rajčat, nejlépe draťovaných
  • 100 ml suchého bílého vína
  • Chilli vločky dle chuti
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Nastrouhaný Pecorino Romano sýr na posypání
  • Čerstvé bazalkové listy pro ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Na velké pánvi na středním ohni osmažte pancettu dozlatova. Pancetta by měla pustit dostatek tuku, ale pokud je pánvi suchá, přidejte trochu olivového oleje.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Poté přidejte chilli vločky dle chuti.
  3. Zvýšte teplotu, přidejte bílé víno a nechte vařit, dokud se objem nezredukuje na polovinu.
  4. Přidejte konzervovaná rajčata, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte pomalu bublat, dokud omáčka nezhoustne, přibližně 10-15 minut. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
  5. Mezitím ve velkém hrnci uvařte těstoviny al dente dle instrukcí na obalu. Uvařené těstoviny scedíte, ale několik lžic vody z vaření si nechte.
  6. Přidejte těstoviny do pánve s omáčkou, dobře promíchejte. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody z vaření těstovin.
  7. Rozdělte na talíře, posypte nastrouhaným Pecorino Romano a případně ozdobte bazalkou. Podávejte ihned.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *