16. 9. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Těstoviny amatriciana – Klasický italský recept s pikantním aroma. Těstoviny jsou smíchány s omáčkou z pancetty, cibule, rajčat a chilli. Připravte si tento přímořský pokrm plný chuti a objevte lahodnou kombinaci slaniny a rajčat. Zaujměte své chuťové pohárky touto tradicionální italskou specialitou amatriciana.
Suroviny
- 300 g těstovin (např. penne nebo bucatini)
- 200 g slaniny
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 ml rajčatového pyré
- 1 lžička sušeného červeného pepře
- 50 g sýra Pecorino Romano (nebo jiného tvrdého sýra)
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej
Postup
- Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmažte na něm nakrájenou slaninu, dokud není křupavá. Vyjměte slaninu z pánve a nechte stát na ubrousku, abyste odstranili přebytečný tuk.
- Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a na středním ohni opékejte, dokud se nezezlátne. Přidejte prolisovaný česnek a orestujte ho spolu s cibulí asi minutu, dokud nezačne vonět.
- Přidejte rajčatové pyré a sušený červený pepř. Vařte minutu, poté snižte oheň na minimum a nechte omáčku probublávat asi 10-15 minut. Případně dochuťte solí a pepřem.
- Mezitím uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte a přidejte do omáčky amatriciana. Dobře promíchejte, aby se těstoviny dobře pokryly omáčkou.
- Nakrájejte křupavou slaninu na menší kousky a přidejte ji zpět do těstovin. Zamíchejte.
- Servírujte těstoviny amatriciana posypané nastrouhaným sýrem Pecorino Romano.