16. 2. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Telecí ragú s bylinkovým šťouchancem je lahodným a sýrovým pokrmem, který potěší každého gurmána. Tento recept kombinuje měkké a aromatické kousky telecího masa s bylinkovou omáčkou, která je bohatá na zeleninu a čerstvé bylinky. Bylinkový šťouchanec, který jej doprovází, je směsí brambor a sýra, která je podávána jako lahodná příloha. S tímto jednoduchým receptem můžete snadno připravit jedinečnou a chutnou večeři, která bude oslnit vaše chuťové pohárky.
Suroviny:
- 500 g telecího masa
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Telecí maso nakrájejte na menší kousky.
- Cibule a mrkev oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Česnek prolisujte.
- V hrnci zahřejte olej a v něm osmažte kostky telecího masa, dokud nezežloutnou.
- Přidejte cibuli, mrkev a prolisovaný česnek. Orestujte do zlatova.
- Přidejte mouku a za stálého míchání povařte 1-2 minuty, dokud se nezačne lehce hnědnout.
- Postupně přilijte hovězí vývar a stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky.
- Přidejte rajčatový protlak, tymián, rozmarýn, sůl a pepř. Promíchejte.
- Nechejte ragú vařit na mírném ohni přikryté asi 1-1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Na konci dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Servírujte s bylinkovým šťouchancem a dobrou chut´!