31. 7. 2023
Autor: Roman Žák
Tarte Tatin s vanilkovou zmrzlinou
zdroj: Recepty 24/7

Tarte Tatin s vanilkovou zmrzlinou je sladkým pokrmem, který vás okouzlí svojí chutí a jednoduchostí přípravy. Tato slavná francouzská tarte je připravena z karamelizovaných jablek, která jsou pečená pod vrstvou křehkého těsta. Zařídit si můžete i domácí vanilkovou zmrzlinu, která se skvěle hodí jako dokonalý doplněk k této pochoutce. Nechte se unést vůní skořice a jablek a vytvořte si nezapomenutelný večer plný sladkých chutí. S tímto receptem si určitě získáte srdce svých hostů.

Suroviny

  • 500g listového těsta
  • 6-8 velkých jablek
  • 120g cukru
  • 90g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Vanilková zmrzlina

Postup

  1. Nejprve předehřejte troubu na 200°C.
  2. Vymažte dortovou formu máslem. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na poloviny.
  3. Na sporáku si připravte karamel. Rozehřejte cukr na středně silném plameni v hrnci, dokud nezačne karamelizovat a získá zlatou barvu.
  4. Přidejte máslo a promíchejte, dokud se nerozpustí. Opatrně přidejte vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
  5. Směs rychle nalijte do připravené dortové formy. Pokladte jablka seříznutou stranou nahoru do karamelu.
  6. Vezměte si listové těsto a přiměřeně ho rozválejte tak, aby zakrylo jablka a přesahovalo přes okraje formy. Opatrně přiložte těsto na jablka a zastrčte okraje dovnitř formy.
  7. Přidejte formu do předehřáté trouby a pečte asi 30 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
  8. Vyjměte tarte tatin z trouby a nechte ji asi 5 minut odpočinout. Poté ji opatrně překlopte na servírovací talíř, takže se jablka stanou vrchní vrstvou.
  9. Podávejte teplou s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *