21. 9. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Tajská zeleninová kari polévka je lahodná a osvěžující vegetariánská pochoutka, která vás přenese do vzdálených končin Thajska. Tato polévka je plná chutí a vůní exotických koření, zeleniny a kokosového mléka. S přidáním čerstvého koriandru a kousky křupavého tofu se stává dokonalým jídlem pro milovníky thajské kuchyně. Navíc můžete přizpůsobit zeleninovou kari polévku svým preferencím a do ní přidat své oblíbené ingredience. Připravte si toto jednoduché, zdravé a výživné jídlo a nechte své chuťové pohárky cestovat až do Thajska.
Suroviny
- 400 ml kokosového mléka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce zeleninového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaného
- 1 Červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 1 mrkev, nakrájená na tenké plátky
- 100 g cukety, nakrájené na tenké plátky
- 100 g rýže
- 2 lžičky červené kari pasty
- 1 lžíce rybí omáčky
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
- Ve velkém hrnci zahřejte zeleninový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte ji dozlatova.
- Přidejte nastrouhaný zázvor a jemně nasekaný česnek a orestujte je spolu s cibulí asi 1 minutu.
- Přidejte kari pastu a smažte ji s ostatními přísadami asi 2 minuty, dokud nezačne uvolňovat vůni.
- Přidejte kokosové mléko a zeleninový vývar. Přiveďte k varu a pak snižte plamen a vařte asi 10 minut.
- Přidejte nakrájenou papriku, mrkev a cuketu. Vařte dalších 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte rýži a vařte dalších 10 minut, dokud rýže nezměkne.
- Přidejte rybí omáčku a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem.