12. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Tajine s jehněčím a meruňkami je tradiční marocké jídlo, které přináší neodolatelnou kombinaci chutí. Tento recept vám umožní vytvořit bohaté a aromatické jehněčí maso, které je zjemněno sladkými meruňkami a kořením. Tajine je pomalu vařen v klasické hliněné nádobě, což zajišťuje skvělou a vyváženou chuť. Připravte si toto exotické jídlo, které ohromí vaše chuťové buňky a přiměje vás zamilovat se do marocké kuchyně.
Suroviny
- 500g jehněčího masa
- 2 cibule
- 3 česnekové stroužky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého červeného pepře
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 400g konzervovaných rajčat
- 250g meruněk (čerstvých nebo sušených)
- 500ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce medu
- 1/4 hrnku nasekané petrželky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Na plotně rozehřejte olivový olej v tajine nebo hluboké pánvi. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a dusíme ji dozlatova.
- Přidejte na kousky nakrájené jehněčí maso a dusíme ho spolu s cibulí, dokud není maso vybarvené ze všech stran.
- Přidejte mletého koriandr, kmín, skořici, červený pepř a mletou papriku. Promíchejte, aby se koření spojilo s masem a cibulí.
- Přidejte konzervovaná rajčata (spolu s šťávou) a kuřecí vývar. Přikryjte pokličkou a vaříme na mírném ohni asi 1,5–2 hodiny, dokud maso není měkké.
- Přidejte meruňky a med. Vařte dalších 10-15 minut, dokud meruňky nezměknou a chuť se propojí s ostatními ingrediencemi.
- Před podáváním posypte jemně nakrájenou petrželkou. Dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti.
Tajine s jehněčím a meruňkami je skvělé podávat se samostatně nebo s kuskusem. Dobrou chuť!