24. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
Tahdíg (irácký rýžový pokrm)
zdroj: Recepty 24/7

Tahdíg je tradiční irácký rýžový pokrm, který se vyznačuje křupavou, lehce zlatou a lahodně ochucenou kůrkou. Tento recept vás provede postupem, jak připravit perfektní tahdíg s pomocí jednoduchých ingrediencí a správnou technikou vaření. Vyzkoušejte tuto lahůdku a dopřejte si výjimečnou chuť irácké kuchyně.

Suroviny

  • 2 šálky dlouhozrnné rýže
  • 4 šálky vody
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1/4 šálku másla
  • 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky safránu
  • Tabulka jogurtu nebo kyselé smetany na podávání (volitelné)

Postup

  1. Rýži důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, dokud nevyteče čistá voda.
  2. V hrnci smíchejte vodu, sůl a safrán a přiveďte k varu.
  3. Přidejte opláchnutou rýži do vroucí vody a vařte 5 minut.
  4. Olej rozehřejte v jiném hrnci a přidejte cibuli. Smažte cibuli, dokud nezežloutne a nezměkne.
  5. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
  6. Do hrnce s olejem a máslem přidejte vařenou rýži bez vody. Míchejte opatrně, abyste nerozmačkali rýži.
  7. Snižte teplotu na minimum, přikryjte hrnec pokličkou a nechte rýži péct asi 30 minut, dokud spodní vrstva nezeměkne a nevytvoří se zlatavá a křupavá kůrka, známá jako tahdíg.
  8. Otočte hrnec na talíři tak, aby se tahdíg (zlatá vrstva) ocitla nahoru. Podávejte na talířích a můžete přidat na vrchol trochu jogurtu nebo kyselé smetany pro chuť a svěží kontrast.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *