11. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Tagliatelle alla carbonara je tradiční italské jídlo, které se většinou připravuje s vaječnou směsí, sýrem pecorino romano, slaninou a čerstvě uvařenými tagliatelle těstovinami. Tento recept je plný bohatých a lahodných chutí, které vám určitě rozšíří obzory v kuchyni. Udělejte si dovolenou ve vaší kuchyni a vyzkoušejte tento skvělý recept na tagliatelle alla carbonara, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky.
Suroviny
- 400 g tagliatelle
- 200 g guanciale (italská slanina) nebo pancetta
- 4 vajíčka
- 100 g parmazán (ideálně sýr Pecorino Romano)
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sůl
- Olivový olej
Postup
- Na sporáku přiveďte osolenou vodu k varu a v té době si připravte všechny suroviny.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm na drobno nakrájený guanciale nebo pancettu. Mělo by být křupavé, ale ne příliš propečené.
- V míse rozšlehejte vajíčka, přidejte nastrouhaný parmazán (nebo Pecorino Romano) a čerstvě mletý pepř. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladkou směs. Případně můžete přidat trochu soli.
- Když je těsto uvařené „al dente“, sceďte ho, ale nalijte si odstátou vodou (asi půl hrníčku). Tím získáte tekutinu, kterou přidáte k vajíčkové směsi, aby zhoustla a vytvořila krémovitou omáčku.
- Do mísy s vajíčkovou směsí přisypejte uvařené tagliatelle a promíchejte, aby se všechny nudle skvěle obalily omáčkou a pečlivě se prohřály.
- Servírujte ihned a podávejte s dalším parmezánem či Pecorino Romanem a čerstvě mletým pepřem podle chuti.