25. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Chutný a exotický tagine s jehněčím a sušenými švestkami je lahodným pokrmem, který zaručeně oživí vaši kuchyni. Jehněčí maso se pomalu dusí spolu se skvělou kombinací koření, cibule a česneku, vytvářející aromatickou a bohatou omáčku. Sušené švestky pak dodávají jídlu sladkou a slanou chuť, která skvěle kontrastuje s lahodnou a jemnou konzistencí masa. Tento tagine je skvělou volbou pro večeři, která potěší všechny milovníky orientální kuchyně. Připravte si tento překvapivě jednoduchý, avšak nesmírně chutný recept a užijte si jedinečnou kombinaci vůní a chutí!
Suroviny:
- 500 g jehněčího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky mletého skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého kardamomu
- ¼ lžičky mletého pepře
- 500 ml hovězího vývaru
- 100 g sušených švestek
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce mandlí (nasekané)
- čerstvá petrželka (na ozdobu)
Postup:
- Maso nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kousky.
- Na sporáku zahřejeme olivový olej v rendlíku.
- Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a smažíme dozlatova.
- Přidáme nakrájené kousky jehněčího masa a opékáme, dokud nezežloutnou ze všech stran.
- Do rendlíku přidáme kurkumu, koriandr, skořici, zázvor, kardamom a pepř. Promícháme a opékáme asi 1 minutu, dokud se vůně koření neuvolní.
- Přidáme hovězí vývar, sušené švestky a med. Zamícháme a přivedeme k varu.
- Snižujeme teplotu a necháme vařit na mírném plameni pod pokličkou asi 1,5 hodiny, dokud se maso nezměkne.
- V posledních 10 minutách vaření přidáme nasekané mandle a promícháme.
- Hotový tagine podáváme s čerstvou petrželkou posypanou na vrch.