22. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Tabouleh salát s bulgurem je chutný a osvěžující pokrm, který pochází z Levantské kuchyně. Tento tradiční salát je připraven z bulguru, což je vařená a osušená pšenice, směsi bylinek, jako je petrželka a máta, nakrájených rajčat, cibule, okurek a šťavnatého citronu. Tabouleh salát je bohatý na vlákninu a vitamíny a je ideální jako předkrm nebo lehký zdravý oběd. Vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný recept na tabouleh salát s bulgurem a přidejte si do života dávku zdraví a chuti.
Suroviny:
- 1 šálek bulguru
- 2 šálky vroucí vody
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
- 1 střední cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 hrsti čerstvé petrželky, jemně nasekané
- 1 hrst čerstvé máty, jemně nasekané
- 5 cherry rajčat, nakrájených na čtvrtky
- 1/2 okurky, nakrájené na malé kousky
- 1/2 červené papriky, nakrájené na malé kousky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Do misky nechte vzejít bulgur v vroucí vodě asi 20 minut, dokud nebude měkký. Poté jej slijte a nechte vychladnout.
- V jiné misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, cibuli, česnek, petrželku a máty. Přidejte bulgur a dobře promíchejte.
- Přidejte cherry rajčata, okurku, červenou papriku a opět promíchejte.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Salát nechte alespoň 30 minut odležet v lednici, aby se chuti propojily.
- Servírujte jako přílohu nebo samostatný pokrm.