29. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Syrský hovězí guláš s burghulem: Skvělý recept na tradiční syrské jídlo, které obohatí váš jídelníček i chuťové pohárky. Hovězí maso se připravuje ve vyhlášeném syrském kořenícím směsi, která zaručuje intenzivní a aromatickou chuť. Podává se s burghulem, což je syrská varianta bulguru, která jídlo obohacuje o nutriční hodnoty. Recept je snadný na přípravu a výsledek vás jistě překvapí. Ponořte se do syrské kuchyně a vyzkoušejte tento lahodný guláš ještě dnes!
Suroviny:
- 500 g hovězího masa (vejce, hrudkové)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 paprika
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého skořice
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 500 ml hovězího vývaru
- 200 g burghulu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvá petrželka (na ozdobu)
Postup:
- Maso nakrájíme na menší kostky. Cibuli a papriku oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Česnek prolisujeme.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm zpěníme cibuli. Přidáme nakrájený česnek a mírně osmahneme.
- Přidáme maso a opékáme ho, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Přidáme papriku, rajčatový protlak, mletou papriku, kmín, koriandr, skořici a černý pepř. Dobře promícháme.
- Zalijeme hovězím vývarem a necháme vařit na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Zatím si připravíme burghul. Do hrnce dáme vodu a osolíme ji. Přivedeme k varu a vmícháme do ní burghul. Pokud je to nutné, můžeme přidat ještě trochu vody. Vaříme 10-15 minut, dokud není burghul měkký.
- Guláš osolíme podle chuti a podáváme s uvařeným burghulem. Ozdobíme čerstvou nasekanou petrželkou.