18. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Ochutnejte vzdušný a sytý sýrový bramborový koláč s krásně zlatavou kůrkou. Tento recept kombinuje jemnost brambor a krémovost sýra, vytvářející neodolatelnou kombinaci chutí. S tímto jednoduchým a chutným receptem se stanete králem večerního stolu nebo dokonalým hostitelem na večírcích. Připravte si tento lahodný, sýrový zážitek ještě dnes!
Suroviny:
- 500 g brambor
- 200 g tvrdého sýra (např. eidam nebo gouda)
- 2 vejce
- 100 g smetany
- 100 g kysaného mléka
- 100 g strouhaného parmezánu
- 2 lžíce jemně nakrájené petrželky
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Brambory oloupejte, omyjte a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
- V míse smíchejte nastrouhané brambory se sýrem.
- V jiné míse rozšlehejte vejce, smetanu a kysané mléko. Přidejte petrželku a ochuťte solí a pepřem.
- Přidejte směs z mísy s bramborami a sýrem a vše důkladně promíchejte.
- Vymažte a vysypte plech, kterým chcete péct koláč. Rozetřete na něj směs a zasypejte strouhaným parmezánem.
- Předehřejte troubu na 180 °C a koláč pečte asi 40 minut, nebo dokud není zlatavý a pevný na dotek.
- Nechte koláč vychladnout a podávejte teplý nebo studený.