30. 5. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento tradiční český recept na svíčkovou se švestkovou omáčkou a domácími knedlíky. Skvělá kombinace šťavnatého masa, sladké omáčky a lahodných knedlíků, která potěší vaše chuťové buňky. Naučte se, jak připravit tento lahodný pokrm a překvapte své blízké neodolatelnou svíčkovou.
Suroviny
- 600 g hovězí svíčkové
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g švestek
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 200 ml hovězího vývaru
- sůl, pepř, majoránka, nové koření
- olej na smažení
Postup
- Nastrouhejte cibuli, oloupejte a nakrájejte švestky na menší kousky.
- Svíčkovou očistěte, osolte a opepřete, potřete olejem a dejte do trouby předehřáté na 180°C.
- Svíčkovou zapékáme asi hodinu, přitom ji občas podléváme vývarem.
- V pánvi rozpálíme máslo, přidáme cibuli a chvíli restujeme. Poté přidáme kousek másla a na něj mouku. Necháme ji krátce ztmavnout a postupně zahustíme smetanou a vývarem.
- Přidejte švestky a nechte je provařit do měkka. Ochutíme kořením podle chuti.
- Hotovou omáčku přemixujte a důkladně rozmixujte, aby byla jemná.
- Svíčkovou vyndáme z trouby, nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a houskovým knedlíkem.