10. 11. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Svíčková s omáčkou je tradiční české jídlo plné chuti a aroma. Tento recept vám ukáže, jak připravit tento lahodný pokrm, který je oblíbený doma i v restauracích. Kombinace šťavnatého hovězího masa, omáčky s kořením a smetanou, a plných příloh jako jsou houskové knedlíky a brusinky, vytváří skvělou harmonii chutí. Následujte tento jednoduchý recept a připravte si výjimečné jídlo, které si zamilujete a budete se k němu stále rádi vracet.
Suroviny
- 600 g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 4 stroužky česneku
- 500 ml vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička mletého kmínu
- ½ lžičky mleté papriky
- ½ lžičky sušeného majoránky
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Nejprve připravíme marinádu. Do mísy smícháme citronovou šťávu, hořčici, kmín, papriku, majoránku, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
- Svíčkovou omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky tloušťky přibližně 1 cm. Plátky maso ponoříme do marinády, dobře promícháme a necháme v ní odležet minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.
- V hrnci zahřejeme olivový olej a osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidáme nakrájenou mrkev a petržel a dusíme je spolu s cibulí asi 5 minut. Poté přidáme maso spolu s marinádou a smažíme ho z každé strany, dokud nezezlátne.
- Smažené maso zalijeme vývarem a povaříme doměkka. Poté vyjmeme maso a necháme ho odpočinout.
- Vývar s marinádou přecedíme a vložíme zpět do hrnce. Přidáme smetanu a hladkou mouku našlehanou ve vodě. Omáčku vaříme, dokud nezhoustne a nepřijme na sebe požadovanou konzistenci.
- Ochutnáme omáčku solí a pepřem a podle potřeby můžeme ještě přidat citronovou šťávu či hořčici.
- Zpět do omáčky vložíme nakrájené maso a prohřejeme ho. Hotovou svíčkovou s omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem nebo bramborovým knedlíkem a plátkem citronu jako ozdobou.