23. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Nechte se okouzlit jedinečnou chutí svíčkového masa s exotickou indonéskou omáčkou. Tento recept je skvělou kombinací tradiční české kuchyně a vzdálených kulinářských tradic. Svíčková se zde podává s výraznou omáčkou, kterou získáte díky míchání mnoha exotických koření a ingrediencí. Připravte si tento recept a dopřejte si jedinečný zážitek z jídla.
Suroviny
- 600 g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g nastrouhaných ořechových jader
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička mletého skořice
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
Postup
- Očistěte a nakrájejte cibuli, mrkev a česnek na menší kostičky.
- V hrnci zahřejte olej a osmahněte na něm cibuli, mrkev a česnek.
- Přidejte na kostičky nakrájenou svíčkovou a opékejte z každé strany, dokud nezezlátne.
- Vyjměte maso z hrnce a do zbylého oleje vmíchejte hladkou mouku.
- S vývarem postupně zalévejte mouku a neustále míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka.
- Přidejte smetanu ke šlehání, ořechová jádra, citronovou šťávu, mletý kmín, skořici, cukr a sůl.
- Vše promíchejte a omáčku vařte na mírném ohni asi 10 minut, nebo dokud nepřijme správnou konzistenci.
- Svíčkovou nakrájejte na plátky a servírujte zalitou indonéskou omáčkou.