5. 3. 2025
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Svíčková s brusinkami a houskovým knedlíkem je klasické české jídlo plné lahodných chutí. Svíčková připravená s omáčkou zmačkaných brusinek a kysané smetany je podávána s měkkým houskovým knedlíkem. Určitě vás tato kombinace okouzlí a potěší nejen chuťové buňky, ale i vaše hladové bříško. Podívejte se na náš recept a pusťte se do vaření!
- 600g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 200g brusinek
- 500ml hovězího vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- lžíce hladké mouky
- lžíce hořčice
- lžíce cukru
- lžíce octa
- sůl, pepř, majoránka
- Nastrouhejte cibuli, oloupané mrkve a česnek. Na pánvi orestujte na másle.
- Přidejte nakrájené hovězí maso a smažte z obou stran dozlatova.
- Přidejte hovězí vývar a dusit pod pokličkou asi 1,5 hodiny, nebo dokud maso není měkké.
- Vysuďte maso z vývaru a dejte stranou. Do vývaru přidejte smetanu a nechte provařit.
- Pokud je omáčka řídká, zahustěte směsí vody a hl. mouky. Ochutnejte solí, pepřem, majoránkou, hořčicí, cukrem a octem.
- Vrátte maso do omáčky a nechte chvilku prohřát.
- Brusinky zalijte horkou vodou a nechte nabobtnat. Přidejte je do omáčky.
- Podávejte s houskovým knedlíkem.