25. 10. 2023
Autor: Hana Tobiášová
Svíčková na tácu.
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte recept na klasickou českou specialitu – svíčkovou na tácu? Naše svíčková je připravena z vrchního hovězího masa, které je šťavnaté a měkké. Podáváme ji s bohatou smetanovou omáčkou s příjemnou kyselou chutí a rozmanitými kořenovými přísadami. Maso v této jemné omáčce se báječně rozplývá na jazyku a spolu s houskovým knedlíkem vytváří dokonalou kombinaci. Jak na to? Přečtěte si náš recept a připravte si doma svíčkovou na tácu jako profesionál!

Suroviny:

  • 900 g hovězí svíčkové
  • 2 cibule
  • 4 mrkve
  • ¼ petržele
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 bobkových listů
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup:

  1. Do hrnce přiveďte vodu a přidejte kuličky nového koření, bobkové listy, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
  2. Přidejte na plátky nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou petržel a na plátky nakrájenou mrkev.
  3. Doteďcna uvařte vývar, aby se všechen aroma dostalo do vody.
  4. Svíčkovou osolte a opepřete a přidejte do hrnce s vývarem. Vařte přibližně 50 minut.
  5. Vzniklý vývar slijte a nechte vychladnout. Zvlášť si odložte vařenou mrkev a petržel.
  6. V omáčkovém hrnci rozehřejte máslo, přidejte olej a pořádně rozpustte cukr.
  7. Pak pomalu za stálého míchání přilijte hladkou mouku. Mělo by se vytvořit hustá kaše, tzv. zápražka.
  8. Pak postupně přilijte vychlazený vývar, neustále míchejte a přiveďte k varu.
  9. Přidejte odloženou mrkev a petržel, jemně rozšlehejte smetanu s citronovou šťávou a přimíchejte do omáčky.
  10. Pokud je omáčka příliš hustá, nař thin úpravou vývaru.
  11. Svíčkovou nakrájejte na plátky a podávejte ji s knedlíkem a omáčkou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *