25. 10. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na klasickou českou specialitu – svíčkovou na tácu? Naše svíčková je připravena z vrchního hovězího masa, které je šťavnaté a měkké. Podáváme ji s bohatou smetanovou omáčkou s příjemnou kyselou chutí a rozmanitými kořenovými přísadami. Maso v této jemné omáčce se báječně rozplývá na jazyku a spolu s houskovým knedlíkem vytváří dokonalou kombinaci. Jak na to? Přečtěte si náš recept a připravte si doma svíčkovou na tácu jako profesionál!
Suroviny:
- 900 g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 4 mrkve
- ¼ petržele
- 400 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce cukru
- 5 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- Do hrnce přiveďte vodu a přidejte kuličky nového koření, bobkové listy, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
- Přidejte na plátky nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou petržel a na plátky nakrájenou mrkev.
- Doteďcna uvařte vývar, aby se všechen aroma dostalo do vody.
- Svíčkovou osolte a opepřete a přidejte do hrnce s vývarem. Vařte přibližně 50 minut.
- Vzniklý vývar slijte a nechte vychladnout. Zvlášť si odložte vařenou mrkev a petržel.
- V omáčkovém hrnci rozehřejte máslo, přidejte olej a pořádně rozpustte cukr.
- Pak pomalu za stálého míchání přilijte hladkou mouku. Mělo by se vytvořit hustá kaše, tzv. zápražka.
- Pak postupně přilijte vychlazený vývar, neustále míchejte a přiveďte k varu.
- Přidejte odloženou mrkev a petržel, jemně rozšlehejte smetanu s citronovou šťávou a přimíchejte do omáčky.
- Pokud je omáčka příliš hustá, nař thin úpravou vývaru.
- Svíčkovou nakrájejte na plátky a podávejte ji s knedlíkem a omáčkou.