25. 7. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Svíčková na švestkách s knedlíkem je lahodná kombinace hovězí svíčkové se sladkou švestkovou omáčkou a nadýchanými houskovými knedlíky. Recept, který potěší chuťové buňky každého gurmána, má původ v tradiční české kuchyni a jistě vám získá srdce. Podívejte se, jak připravit tento skvělý pokrm krok za krokem a užijte si lahodnou svíčkovou na švestkách s krémovými knedlíky.
Suroviny
- 600 g hovězí svíčkové
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 lžíce oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g švestek
- lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, majoránka
Postup
- Nejprve osolte a opepřete svíčkovou a orestujte na oleji z obou stran. Poté vyndejte maso z hrnce a na oleji osmahněte nakrájenou cibuli a mrkev.
- Přidejte zeleninový vývar a vrátit svíčkovou zpět do hrnce, dejte vařit přibližně 1 hodinu.
- Mezitím si připravte švestky – rozvařte je s trochou vody, přidejte lžíci cukru, nechte změknout.
- Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce a restujte zbylou zeleninu, přidejte hladkou mouku a zalijte šťávou ze svíčkové.
- Přidejte smetanu ke šlehání, osolte, opepřete a přidejte majoránku. Povařte do zhoustnutí omáčky.
- Na závěr přidejte švestky a ještě chvíli restujte. Podávejte s houskovým knedlíkem.