27. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Svíčková na smetaně z lívu je tradiční české jídlo, které si zamilujete. Naše receptura vám ukáže, jak jednoduše připravit lahodnou svíčkovou omáčku z lívu s přídavkem smetany. Vyzkoušejte tento recept a užijte si skvělou chuť domácí kuchyně!
Suroviny
- 600g hovězí svíčkové
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 petrželové kořeny
- 1 lžíce hladké mouky
- 500ml hovězího vývaru
- 100ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 50g lívů
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř
Postup
- Svíčkovou očistíme a nakrájíme na plátky tloušťky přibližně 1 cm.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostky. Mrkev a petrželové kořeny oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm svíčkové plátky z obou stran dozlatova. Poté je vyndáme z pánve a dáme stranou.
- Na stejnou pánvi přidáme máslo a osmahneme na něm cibuli, mrkev a petržel. Jakmile se zelenina zesklovatí, přidáme hladkou mouku a restujeme asi minutu.
- Zalijeme hovězím vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut, dokud zelenina změkne. Poté přidáme svíčkovou zpět do omáčky a vaříme dalších 30 minut.
- Mezitím si na menším grilu zpěníme lívy dozlatova a poté je nastrouháme.
- Když je svíčková měkká, přidáme do omáčky smetanu ke šlehání, hořčici, cukr a citronovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem.
- Svíčkovou servírujeme s vařenými knedlíky a posypeme lívy. Dobrou chuť!