27. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
Svíčková na smetaně z lívu.
zdroj: Recepty 24/7

Svíčková na smetaně z lívu je tradiční české jídlo, které si zamilujete. ⁢Naše receptura vám ukáže, jak jednoduše připravit lahodnou svíčkovou omáčku z lívu s přídavkem smetany. ‌Vyzkoušejte ⁢tento recept a užijte si skvělou chuť ‌domácí kuchyně!

Suroviny

  • 600g hovězí svíčkové
  • 2 ‍lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petrželové kořeny
  • 1‌ lžíce hladké mouky
  • 500ml hovězího vývaru
  • 100ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 ‌lžička cukru
  • 1 lžička‍ citronové šťávy
  • 50g lívů
  • 1 ‌lžíce másla
  • sůl, ⁤pepř

Postup

  1. Svíčkovou očistíme ⁣a nakrájíme ⁣na⁤ plátky ⁤tloušťky přibližně 1 ⁤cm.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostky. Mrkev ⁣a petrželové kořeny oloupeme⁤ a nakrájíme na kolečka.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm svíčkové ‍plátky z obou stran dozlatova. Poté je vyndáme z pánve a dáme stranou.
  4. Na stejnou pánvi přidáme máslo⁢ a osmahneme‍ na něm ⁣cibuli, mrkev⁣ a petržel. Jakmile se zelenina zesklovatí, přidáme⁤ hladkou mouku a restujeme asi minutu.
  5. Zalijeme hovězím vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut, dokud⁤ zelenina ‌změkne. Poté přidáme svíčkovou zpět do omáčky a vaříme dalších 30‌ minut.
  6. Mezitím si na menším grilu zpěníme lívy dozlatova a poté je nastrouháme.
  7. Když ‌je svíčková měkká, přidáme do omáčky smetanu ke​ šlehání, ​hořčici, cukr a citronovou ‌šťávu. Dochutíme⁣ solí a​ pepřem.
  8. Svíčkovou servírujeme s vařenými knedlíky a ‍posypeme lívy. ⁣Dobrou chuť!

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *