4. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Svíčková na smetaně s vůní vlásku sos párek je pokrm plný chutí a vůní tradiční české kuchyně. Tato lahodná kombinace měkkého a šťavnatého masa svíčkové, krémové smetanové omáčky a dochuceného páru párků vás rozhodně dostane. Vyzkoušejte tento recept a užijte si nezapomenutelnou chuťovou expozici!
Suroviny
- 600g hovězí svíčkové
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 4 bobkové listy
- čerstvý tymián, bobkový list, kmín, sůl, pepř
- 150g muškátového ořechu
- 200ml smetany ke šlehání
- 100g másla
- hořčice
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 párky
Postup
- Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm na kostičky nakrájenou svíčkovou.
- Přidejte na drobné kousky nakrájený česnek, cibuli a na kolečka nakrájenou mrkev.
- Přisypte nakrájený bobkový list, tymián, kmín, sůlt a pepř. Podlijte trochou vody a nechte dusit asi 1,5 hodiny.
- Přidejte muškátový ořech a promíchejte.
- Vymažte plech máslem a poklopte nakrájenou svíčkovou. Pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut.
- V menší pánvi rozpusťte máslo, vmíchejte hladkou mouku a resty vařícího vývaru, přiveďte k varu a chvíli vařte za míchání.
- Přidejte smetanu a hořčici, nechte provařit a podle chuti osolte a opepřete.
- Připravte si párky na gril a opečte je z obou stran.
- Svíčkovou servírujte se smetanovou omáčkou a grilovanými párky.