29. 5. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Chutná svíčková na smetaně s domácími knedlíky, tradiční pokrm plný českého koření a lahodné omáčky. Užijte si tu nejlepší kombinaci jako od babičky!
Suroviny
- 600g hovězího masa na svíčkovou
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 100g slaniny
- 500ml vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- lžíce hladké mouky
- lžíce oleje
- sůl, pepř, bobkový list, nové koření
Postup
- Nejprve si připravíme marinádu z cibule, nastrouhaných mrkví, petrželí a slaniny. Maso naklepeme, osolíme a opepříme a necháme aspoň hodinu marinovat.
- V hrnci rozpálíme olej a maso z něj vyndáme. Orestujeme z obou stran do zlatova, poté přidáme marinádu a restujeme ještě krátce.
- Přilijeme vývar, přidáme bobkový list a nové koření a dusíme do měkka. Asi po 45 minutách maso vyndáme.
- Přecedíme zeleninu a vývar osolíme. Na másle osmahneme hladkou mouku, zalijeme vývarem a vaříme hustou omáčku.
- Přidáme smetanu a dochutíme omáčku. Maso nakrájíme na plátky, zpět vložíme do omáčky a necháme prohřát.
- Hotovou svíčkovou podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami. Dobrou chuť!