11. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tradiční českou svíčkovou na smetaně s domácími knedlíky! Objevte recept plný lahodných chutí a jedinečné kombinace hovězího masa, smetany a koření. Vytvořte si svou vlastní lahodnou svíčkovou ve svém domácím prostředí a rozmazlete své chuťové buňky! Své pokrm dokonale doplňte s čerstvými knedlíky, které zkrátka nesmějí chybět. Naučte se, jak na to s naším jednoduchým receptem na svíčkovou na smetaně a knedlíky. Vaše rodina a přátelé určitě ocení Vaše kuchařské umění! Tak neváhejte a pusťte se do vaření!
Suroviny:
- 600 g hovězího masa svíčkové
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky
- lžíce hořčice
- lžíce majoránka
- lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- sůl a pepř
- olej na smažení
Postup:
- Maso očistěte a nakrájejte na plátky. Osolte, opepřete a dejte do misky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Česnek oloupejte a rozmačkejte.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmažte maso z obou stran dozlatova. Poté maso vyndejte z pánve a dejte stranou.
- Do pánve přidejte cibuli, mrkev a česnek. Smažte do změknutí.
- Přijděte lžíci mouky a nechte zhnědnout. Pak zalijte vodou a přiveďte k varu.
- Přidejte hořčici, majoránku, cukr, sůl, pepř a ocet. Vše promíchejte a pak vložte maso zpět do omáčky.
- Přikryjte poklicí a nechte dusit asi 1,5 hodiny, případně dokud maso není měkké.
- Poté přilijte smetanu, nechte provařit a dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
- Svíčkovou podávejte s knedlíky a nakrájenou svěží petrželkou. Dobrou chuť!