5. 5. 2024
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodnou svíčkovou krémovou polévku s brusinkami, která okouzlí vaše chuťové buňky. Tato tradiční česká pochoutka spojuje lahodnou hladkou texturu s osvěžujícím dotekem brusinek. Dopřejte si jedinečný zážitek s touto výjimečnou polévkou plnou chutí.
Suroviny
- 400 g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 celer
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- laurýnový list
- 6 kuliček nového koření
- 400 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- brusinky (na ozdobení)
Postup
- Na másle osmahneme na drobné kostičky nakrájenou cibuli.
- Přidáme očištěné a nadrobno nakrájené kořenové zeleniny, prolisovaný česnek a šťávu z citronu.
- Podrtíme a lehce opečeme maso na másle.
- Osolíme, opepříme, přidáme koření a zalijeme vývarem. Vaříme cca 45 minut.
- Mezitím si připravíme světlou jíšku a trochu orestujeme.
- Polovinu zeleniny z polévky rozmixujeme s jíškou s trochou čerstvě nastrouhaného muškátového ořechu.
- Přilijeme zpět do polévky, zahřejeme a vmícháme do ní smetanu.
- Na závěr vše společně prošleháme ponorným mixérem.
- Polévku přelijeme do talířů a ozdobíme brusinkami.