2. 10. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Sushi z lososa a avokáda je oblíbeným japonským pokrmem, který si můžete snadno připravit i doma. Základní verze tohoto receptu kombinuje čerstvé kousky lososa a avokáda, které jsou umístěny na plátku rýže a zavinuty do nori řasy. Ochutnejte lahodnou kombinaci chutí a udělejte si vlastní sushi ve svém domě.
Suroviny
- 200g sušené rýže na sushi
- 300ml vody
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce cukru
- 1 čajová lžička soli
- 150g lososa
- 1 avokádo
- Nori řasy
- Wasabi a sójová omáčka na podávání
Postup
- Rýži propláchněte ve studené vodě, dokud voda nebude čirá.
- V hrnci smíchejte vodu a rýžový ocet a přiveďte k varu. Přidejte propláchnutou rýži a vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 15-20 minut, dokud rýže vodu neabsorbuje.
- Na malé miskách smíchejte cukr, sůl a vlažnou vodu a dokud se cukr nerozpustí.
- Přendejte rýži do mísy a postupně jemně přilijte octovou směs, zatímco mícháte rýži rozventilovaným vařečkem. Nechte rýži vychladnout na pokojovou teplotu.
- Na bambusovém rohoži položte nori řasu a rozetřete na ni vrstvu rýže. Na rýži dejte tenké plátky lososa a avokáda.
- Pomocí bambusové rohože zarolujte sushi do podlouhlého válečku.
- Nůžem namočeným v octě nakrájejte váleček na menší kousky.
- Sushi podávejte s wasabi a sójovou omáčkou.