15. 9. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Sushi z lososa a avokáda je jemné, lahodné a osvěžující jídlo, které vám přinese autentický japonský zážitek. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše a rychle připravit toto oblíbené jídlo přímo u vás doma. Kombinace čerstvého lososa a krémového avokáda v nori plátku obaleném v chlazené rýži vám jistě zaručí chuťový zážitek. Udělejte si radost a vyzkoušejte si připravit sushi z lososa a avokáda, které vás ohromí svou nádhernou prezentací, skvělou chutí a jednoduchostí přípravy.
Suroviny
- 200g sushi rýže
- 200ml vody
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce cukru
- ½ lžičky soli
- 150g čerstvého lososa
- 1 avokádo
- Sojová omáčka
- Křupavá cibulka a koriandr na ozdobu
Postup
- Nejprve si připravíme rýži. V osolené vodě ji necháme vařit podle návodu na obalu.
- Mezitím smícháme rýžový ocet, cukr a sůl v malé misce, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
- Po uvaření rýže ji necháme trochu vychladnout a poté ji přendáme do velké mísy. Přidáme připravenou směs s rýžovým octem a opatrně promícháme, aby se ocet rovnoměrně rozložil po rýži.
- Lososa nakrájíme na tenké plátky, avokádo oloupeme a nakrájíme na tenké proužky.
- Na bambusový váleček položíme list mořské řasy nori. Na řasu rovnoměrně rozprostřeme rýži tak, aby byla ponechána přibližně 1 cm prázdná páska u jednoho kraje.
- Na rýži položíme plátky lososa a avokáda. Pomocí válečku začneme svinovat nori a rýži do tvaru rolky. Dbejte na to, aby váleček byl pevný a rolka dobře držela pohromadě.
- Zhotovenou rolku ořízneme ostrým nožem na menší kousky. Pokud se nám rýže lepí na nůž, můžeme jej navlhčit trochou vody.
- Sushi podáváme s křupavou cibulkou, koriandrem a sojovou omáčkou.