7. 6. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Roztomilé a lahodné sushi z čerstvého lososa, které nemusíte chodit do restaurace. Naučte se připravit tento japonský pokrm doma a okusitte autentickou chuť sushi. Snažte se pokrýt rybu co nejlepší kvalitou a sledujte, jak se vaše hosté budou předvádět o vaše nové dovednosti.
Suroviny
- 250g sušené rýže na sushi
- 300ml vody
- 3 lžíce rýžového octa
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- 200g čerstvého lososa
- Nori (mořské řasy)
- Wasabi
- Sojová omáčka
- Ingredience dle chuti (např. avokádo, okurka, ředkvičky)
Postup
- Umyjte rýži pod tekoucí vodou, dokud voda nebude čistá. Následně vařte rýži v hrnci s vodou podle pokynů na obalu.
- Smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl a zahřejte nad plotnou, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Poté směs nechte vychladnout.
- Lososa nakrájejte na tenké plátky.
- Když je rýže uvařená a trochu vychladlá, přimíchejte rýžový ocet a promíchejte dohladka.
- Položte nori na bambusový podložku, navlhčenou studenou vodou. Rozetřete na ni rýži, nechte volný pruh na jednom konci, aby se po zavinutí nepřipálil a na druhém zanechte pruh, který nepokrývá asi 2 cm ze spodní a horní strany. Na tuto 2 cm dávejte řízky lososa a ingredience dle chuti (např. avokádo, okurka, ředkvičky).
- S pomocí bambusové podložky svineme nori nad náplní, otočíme a pustíme. A napíchneme nožem namočeným ve vodě, nakrájíme na 6 kousků.
- Sushi podávejte s wasabi a sojovou omáčkou.