15. 2. 2025
Autor: Ivana Černá
Staročeské knedlíky s uzeným masem
zdroj: Recepty 24/7

Připravte si tradiční‌ staročeské knedlíky s uzeným masem ⁢dle osvědčeného receptu! Tento klasický český pokrm je ideální pro nedělní oběd nebo slavnostní příležitosti. Plné chuti uzeného ‍masa doplněné měkkými a ‌šťavnatými knedlíky, které⁣ si zamiluje celá rodina. Náš recept krok za ‌krokem vás ⁢provede přípravou této útulné pochoutky, ​která ​zahřeje nejen tělo, ⁣ale i duši. Přidejte k tomu zelný salát nebo kysané zelí a máte​ dokonalý oběd. Objevte bohatou chuť a tradici staročeské kuchyně!

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20‍ g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 250 g uzeného masa (např. kýta, bůček nebo šunka)
  • 1 cibule
  • Peří zelená na ozdobu (petrželka, pažitka)

Postup

  1. Nejprve připravíme⁤ kvásek: V teplém mléce rozmícháme droždí a cukr a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.
  2. V míse⁢ smícháme hladkou mouku s solí, přidáme kvásek, vejce a zpracujeme těsto. Těsto by mělo být vláčné a hladké. ​Necháme‌ ho na teplém ⁢místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Mezitím si na malém množství oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme⁣ nadrobno nakrájené uzené maso. Restujeme dozlatova.
  4. Vykyneuté těsto rozdělíme na dvě části ⁢a do každé vmícháme polovinu směsi masa a cibule.
  5. Vytvarujeme dvě válcovité knedlíky a obalíme je‍ v‌ čisté utěrce, každý zvlášť.
  6. V hrnci s vařící​ vodou vaříme knedlíky zhruba 25 minut. Je důležité, aby⁣ voda jemně vřela a knedlíky nebyly ponořené⁢ úplně pod vodou.
  7. Knedlíky vyjmeme, necháme chvilku odpočinout a poté ‍je nakrájíme na plátky.
  8. Podáváme ozdobené čerstvou zelení, můžeme přidat i trochu teplého másla nebo výpek ⁣z pečení masa.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *