4. 4. 2025
Autor: Ivana Černá
Staročeská kulajda s houbami
zdroj: Recepty 24/7

Připravte si‌ tradiční staročeskou⁢ kulajdu s houbami pomocí našeho ‌autentického receptu. Tato krémová polévka, plná čerstvých⁣ hub, brambor, kopru a zakysané⁢ smetany, je dokonalou pochoutkou⁣ pro ​chladné dny. Naučte se krok za ‌krokem, jak připravit ⁣tuto ⁤klasiku české kuchyně, která zahřeje tělo⁣ i duši. Navíc, získejte tipy na⁣ to, jaké houby použít ‌a jak dosáhnout⁢ perfektní chuti. Objevte tajemství této tradiční ‌polévky u vás doma!

Suroviny

  • 500 g čerstvých hub nebo 30 g sušených
  • 1 l vody​ nebo vývaru
  • 2-3 brambory, oloupané a ‌na kostky
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 menší cibule, nadrobno nakrájená
  • 2-3 stroužky‍ česneku, rozdrcené
  • 200 ‌ml ⁣smetany​ na vaření
  • 4⁣ vejce
  • Sůl a ⁣pepř podle chuti
  • Majoránka, koprová⁤ nať ‌nebo⁣ čerstvý ⁢kopr
  • 1 lžíce octa

Postup

  1. Nejprve si připravíme ⁢surovinu, která‌ dá této polévce její ‍charakteristickou chuť⁢ – houby.​ Čerstvé houby ⁣očistíme a ‌nakrájíme, sušené houby namočíme⁤ podle potřeby.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nadrobno⁣ nakrájenou cibuli,‍ dokud‌ nezměkne.
  3. Přidáme houby a opečeme,⁢ dokud ‌nezačnou vydávat⁣ šťávu.
  4. Osolíme⁣ a⁣ opepříme podle⁤ chuti⁢ a přisypeme hladkou mouku. Důkladně promícháme a necháme chvíli smažit, aby mouka ztratila syrovou⁣ chuť.
  5. Přilijeme vodu nebo⁢ vývar. Zamícháme a přivedeme k ⁣varu.
  6. Přidáme nakrájené brambory a vaříme, až budou poloměkké.
  7. Do směsi ‍přidáme rozdrcený česnek a octa. Podle potřeby ​dochutíme solí a‍ pepřem.
  8. Smetanu za stálého míchání pomalu vmícháme do ⁢polévky ‌a necháme ji přejít bodem varu.
  9. Vejce si ​mezitím uvaříme natvrdo (cca 10⁣ minut ve ‌vroucí vodě), oloupeme a nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny.
  10. Přidáme ⁢natvrdo uvařená‌ vejce do polévky.
  11. Nakonec dochutíme majoránkou ⁤nebo koprovou ‍natí.
  12. Staročeská kulajda s houbami se podává horká. Doporučujeme přidat čerstvý ‌kopr přímo do talířů ​před podáváním.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *