4. 4. 2025
Autor: Ivana Černá

zdroj: Recepty 24/7
Připravte si tradiční staročeskou kulajdu s houbami pomocí našeho autentického receptu. Tato krémová polévka, plná čerstvých hub, brambor, kopru a zakysané smetany, je dokonalou pochoutkou pro chladné dny. Naučte se krok za krokem, jak připravit tuto klasiku české kuchyně, která zahřeje tělo i duši. Navíc, získejte tipy na to, jaké houby použít a jak dosáhnout perfektní chuti. Objevte tajemství této tradiční polévky u vás doma!
Suroviny
- 500 g čerstvých hub nebo 30 g sušených
- 1 l vody nebo vývaru
- 2-3 brambory, oloupané a na kostky
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 menší cibule, nadrobno nakrájená
- 2-3 stroužky česneku, rozdrcené
- 200 ml smetany na vaření
- 4 vejce
- Sůl a pepř podle chuti
- Majoránka, koprová nať nebo čerstvý kopr
- 1 lžíce octa
Postup
- Nejprve si připravíme surovinu, která dá této polévce její charakteristickou chuť – houby. Čerstvé houby očistíme a nakrájíme, sušené houby namočíme podle potřeby.
- V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezměkne.
- Přidáme houby a opečeme, dokud nezačnou vydávat šťávu.
- Osolíme a opepříme podle chuti a přisypeme hladkou mouku. Důkladně promícháme a necháme chvíli smažit, aby mouka ztratila syrovou chuť.
- Přilijeme vodu nebo vývar. Zamícháme a přivedeme k varu.
- Přidáme nakrájené brambory a vaříme, až budou poloměkké.
- Do směsi přidáme rozdrcený česnek a octa. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
- Smetanu za stálého míchání pomalu vmícháme do polévky a necháme ji přejít bodem varu.
- Vejce si mezitím uvaříme natvrdo (cca 10 minut ve vroucí vodě), oloupeme a nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny.
- Přidáme natvrdo uvařená vejce do polévky.
- Nakonec dochutíme majoránkou nebo koprovou natí.
- Staročeská kulajda s houbami se podává horká. Doporučujeme přidat čerstvý kopr přímo do talířů před podáváním.