21. 9. 2024
Autor: Eliška Krejčová
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo dokonalého spojení čokolády a pomeranče v našem receptu na soufflé! Tento luxusní dezert je jemný, nadýchaný a plný bohaté čokoládové chuti s osvěžujícím nádechem pomerančové kůry. Ideální volba pro slavnostní večeři nebo jako elegantní závěr rodinného oběda. Recept je detailně popsán s přesnými instrukcemi a tipy pro dokonalé soufflé. Překvapte své blízké neodolatelným dezertem, který zanechá nezapomenutelný dojem. Nečekejte a vyzkoušejte tento recept na čokoládové soufflé s pomerančem právě dnes!
Suroviny
- 100 g tmavé čokolády
- 2 lžíce pomerančové likéru (např. Cointreau)
- 1 velký pomeranč (na kůru a šťávu)
- 3 velká vejce, oddělená žloutky od bílků
- 50 g cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- Máslo na vymazání formy
- Cukr na vysypání formy
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C. Důkladně vymažte formy na soufflé máslem a vysypte je cukrem.
- Na vodní lázni rozpusťte čokoládu. Jakmile je čokoláda rozpuštěná, odstraňte z vodní lázně a přidejte pomerančový likér, kůru a šťávu z pomeranče. Dobře promíchejte.
- V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé a nadýchané směsi. Přidejte kukuřičný škrob a promíchejte.
- Zlehka vmíchejte rozpuštěnou čokoládovou směs do žloutkové směsi.
- V jiné míse se špetkou soli vyšlehejte bílky do tuhého sněhu.
- Pomocí špachtle opatrně vmícháte sníh z bílků do čokoládové směsi, aby směs zůstala vzdušná.
- Nalijte směs do připravených forem na soufflé, nechte přibližně 1 cm od horního okraje volné.
- Pečte v předehřáté troubě 15-18 minut nebo dokud soufflé nevykynou a nejsou na povrchu pevná, ale uvnitř měkká.
- Okamžitě podávejte, neboť soufflé brzy začne opadat.