15. 2. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Sójové nudle s opečenou zeleninou jsou vynikající vegetariánský recept, který spojuje chuťové i zdravotní výhody. Směs barevné a opečené zeleniny dodává pokrmu jemnou křupavost a bohatou aromatickou chuť. Sójové nudle jsou zdrojem bílkovin a vlákniny, které poskytují dlouhotrvající pocit sytosti a energie. Tento jednoduchý a rychlý recept je skvělým způsobem, jak si vychutnat zdravý a chutný oběd nebo večeři.
Suroviny
- 200 g sójových nudlí
- 1 cuketa
- 1 mrkev
- 1 paprika (libovolná barva)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky medu nebo cukru
- 1 lžička kari koření
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Postup
- Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a vařte sójové nudle dle návodu na obalu. Poté je sceděte a dejte stranou.
- Očistěte a nakrájejte zeleninu na tenké nudličky nebo proužky. Cibuli a česnek nakrájejte na jemno.
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte na něm cibuli a česnek, dokud nezačnou lehce hnědnout a uvolňovat vůni.
- Přidejte zeleninu, kari koření a smažte, dokud zelenina nezměkne a lehce se zatáhne. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Přidejte sójové nudle a promíchejte s opečenou zeleninou.
- V samostatné misce smíchejte sójovou omáčku a med (nebo cukr) a zalijte směsí nudle se zeleninou. Dobře promíchejte a nechte chvíli podusit.
- Sójové nudle s opečenou zeleninou podávejte teplé a můžete je ozdobit nasekanými bylinkami nebo sezamovými semínky.