6. 11. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Smažený sýr s bramborovým salátem je oblíbené české jídlo, které se skládá z křupavého sýra obaleného v kvasnicové strouhance, který je poté smažený dozlatova. Kombinace křehkého sýru a křupavého obalu je šťavnatá a lahodná. K tomuto pokrmu se podává osvěžující bramborový salát s vinným octem, který přidává lahodnou kyselost a vyvažuje chutě. Tato jednoduchá a chutná kombinace je ideální pro všechny milovníky sýrových specialit.
Suroviny
- 4 plátky sýra (eidam, hermelín nebo niva)
- 2 vejce
- strouhanka
- mouka
- sůl
- olej na smažení
- 600 g brambor
- 1 cibule
- 3 lžíce octa
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce cukru
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme bramborový salát. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme je na plátky a přendáme do mísy.
- Cibuli nakrájíme na jemné kolečka a přidáme k bramborám. Do misky přidáme také ocet, olej, vodu, hořčici, cukr, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme.
- Pokud máme čas, necháme bramborový salát odležet v lednici alespoň hodinu, aby chutě dobře proseznuly.
- Sýr nakrájíme na plátky, které osolíme. Ve dvou miskách si připravíme rozšlehaná vejce a mouku. Do třetí misky si nastrouháme strouhanku.
- Plátky sýra nejprve obalíme v mouce, poté je ponoříme do vajíčka a nakonec obalíme ve strouhance.
- V hlubokém hrnci si rozpustíme olej a sýrové plátky smažíme z obou stran, dokud nejsou zlatě hnědé.
- Hotové smažené sýrové plátky necháme okapat na papírové utěrce.
- Smažený sýr podáváme s bramborovým salátem.