30. 9. 2024
Autor: Gabriela Smolková
Shawarma s hovězím masem
zdroj: Recepty 24/7

Objevte klasický recept na shawarmu s hovězím masem, který vás zavede do srdce arabské kuchyně! Naučte se, jak marinovat maso k dokonalosti a připravit lahodnou shawarmu v pita chlebu s čerstvou zeleninou a osvěžujícími omáčkami. Ideální jídlo pro každou příležitost, od rodinných večeří po grilování s přáteli. Krok za krokem vás provedeme přípravou, abyste mohli snadno a rychle připravit toto exotické jídlo doma.

Suroviny

  • 500 g hovězího masa (nejlépe zadní, ale může být i plec nebo krk)
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 lžičky mletého skořicového prášku
  • 2 stroužky česneku, jemně nakrájeného
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 4-5 pitabreadů nebo jiných plochých chlebů
  • Čerstvé listy salátu
  • Plátky rajčat a okurek
  • Tahini nebo jogurtový dresink
  • Volitelně cibule, nakládané jalapenos či jiné doplňky

Postup

  • 1. Nejprve připravte marinádu pro maso: Ve středně velké míse smíchejte koriandr, kmín, papriku, kurkumu, kardamom, skořici, nasekaný česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej.
  • 2. Maso nakrájejte na tenké proužky a vložte do marinády. Důkladně promíchejte tak, aby byly proužky masa ze všech stran obalené marinádou. Nechte marinovat alespoň 30 minut, ideálně přes noc v lednici pro nejlepší výsledky.
  • 3. Po marinování maso osmažte na velké pánvi nebo grilovací desce na středně vysokém ohni. Maso by mělo být dobře propečené a mělo by mít lehce křupavou kůrčičku.
  • 4. Mezitím si připravte chleby a zeleninu. Chleby opečte na pánvi nebo na grilu, aby byly teplé a mírně křupavé.
  • 5. Na opečené chleby rozmístěte proužky maso, přidejte listy salátu, plátky rajčat, okurek a cibuli. Dle chuti přidejte další doplňky jako jalapenos nebo kyselou zeleninu.
  • 6. Nakonec shawarmu pokapejte tahini nebo jogurtovým dresinkem podle chuti.
  • 7. Shawarmu zabalte a podávejte teplou. Dobrou chuť!

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *