27. 7. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Pokud hledáte exotický recept plný chutí a vůní, sate ayam je ideální volbou! Tento indonéský pokrm nabízí šťavnatá kuřecí kousky nasazené na špíz, které jsou poté grilovány do dokonalého zlatavého křupavého stavu. Zkombinujte je s pikantní arašídovou omáčkou a voilà – máte připravený lahodný a autentický zážitek z indonéské kuchyně. Abyste se plně ponořili do této chutí, nenechte si tento recept ujít!
Suroviny
- 500 g kuřecího masa (vejce), nakrájeného na menší kousky
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 3 stroužky česneku, utlučené
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a pepř podle chuti
- bambusové špízy, namočené ve vodě
Postup
- Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, hnědý cukr, utlučený česnek, olej, kurkumu, koriandr, kmin, papriku, sůl a pepř a vzniklou marinádu promíchejte s nakrájeným kuřecím masem. Nechte maso marinovat alespoň hodinu nebo přes noc v chladničce.
- Špízy před použitím na gril namočte do vody, aby se nepřipálily.
- Vložte nakládané kousky kuřecího masa na špízy.
- Grilujte špízy na středním ohni asi 6-8 minut na každé straně, dokud nejsou zlatavě hnědé a upečené.
- Sate Ayam servírujte s pikantní arašídovou omáčkou a případně s rýží nebo zeleninovým salátem.