1. 11. 2024
Autor: Michal Němeček
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo asijské kuchyně s tímto osvědčeným receptem na Satay s arašídovou omáčkou! Tento recept je perfektní kombinací šťavnatého kuřecího masa marinovaného v exotických kořeních a bohaté, krémové arašídové omáčky. Ideální jako hlavní chod nebo jako působivý předkrm na večírcích. Snadno připravitelný a garantovaně potěší všechny vaše hosty. Krok za krokem vás provedeme přípravou této lahodné pochoutky, která přinese trochu Asie přímo na váš stůl. Připravte se na pochvaly od všech, kdo ochutnají tento kulinářský zážitek!
Suroviny
- 500 g kuřecích prsou, nakrájených na proužky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička hnědého cukru
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- Šťáva z 1 limetky
- 200 ml kokosového mléka
- Dřevěné špejle namočené vodou
- Pro arašídovou omáčku:
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 malá cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 150 ml kokosového mléka
- 1 lžíce thajského červeného kari pasty
- 100 g hladkého arašídového másla
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- Šťáva z 1 limetky
Postup
- Do misky dejte kuřecí proužky a přidejte sójovou omáčku, koriandr, kmín, kurkumu, hnědý cukr, rozdrcený česnek a limetkovou šťávu. Dobře promíchejte, přikryjte a nechte marinovat alespoň 1 hodinu v lednici.
- Když je maso namočeno, napíchněte proužky na předem namočené špejle.
- Grilujte kuřecí satay na středně silném ohni asi 3-4 minuty z každé strany nebo dokud maso není kompletně uvařené.
- Pro přípravu arašídové omáčky, zahřejte v malém rendlíku olej a zpěňte na něm nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Přidejte kari pastu, arašídové máslo, kokosové mléko, sójovou omáčku a hnědý cukr. Vařte na mírném ohni a stále míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka.
- Do omáčky přidejte limetkovou šťávu, promíchejte a odstavte z ohně.
- Servírujte kuřecí satay s teplou arašídovou omáčkou.