17. 3. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Sambal goreng udang petis je tradiční indonéské jídlo, které kombinuje dochucené krevety s pikantní omáčkou zčerného křenu. Tento lahodný recept je bohatý na exotické chutě a určitě potěší vaše chuťové buňky. Vyzkoušejte ho doma a přiveďte do své kuchyně trochu asijského kouzla!
Suroviny
- 400g krájených krevet
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 rajče, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce petise (indonéská krevetová pasta)
- 1 lžička palmového cukru
- 1 lžička tamarindového extraktu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého křenového kořene
- sójová omáčka a olej na smažení
Postup
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmažte cibuli a česnek, dokud nezačnou vonět.
- Přidejte petis a smažte dalších pár minut, dokud omáčka nezačne vonět.
- Přidejte krevety a restujte je, dokud nezměknou.
- Poté přidejte rajče, palmový cukr, tamarindový extrakt, mletý koriandr a křenový kořen.
- Zalijte směs sojovou omáčkou a vařte na mírném ohni, dokud omáčka mírně nezhoustne.
- Servírujte s rýží nebo jinou přílohou dle vašeho výběru.