26. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Rýžový pilaf s mandlemi je lahodný a jednoduchý recept, který si získá srdce všech gurmánů. Kombinace voňavé basmati rýže, pražených mandlí a aromatických koření vytváří dokonalou harmonii chutí. Tento pokrm je ideální jako příloha či samostatné jídlo. Připravte si rýžový pilaf s mandlemi a okořeňte své jídelní menu!
Suroviny
- 200g basmati rýže
- 30g másla
- 1 cibule, nakrájená na drobné kostičky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 50g mandlí, na plátky nakrájené
- 500ml zeleninového vývaru
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
Postup
- Rýži si nejprve důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, dokud voda nebude čistá. Nechte cedit.
- V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a za občasného míchání je osmažte do zlatova.
- Přidejte na plátky nakrájené mandle a krátce je orestujte, dokud nezačnou lehce hnědnout.
- Přidejte propláchnutou rýži do hrnce a promíchejte se směsí cibule, česneku a mandlí. Smažte rýži asi 2 minuty, dokud nezačne lehce hnědnout.
- Přidejte kurkumu, sůl a pepř a promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar, asi po 100ml, a za občasného míchání nechte rýži vařit. Pokud je vývar vstřebáván rýží, přilévejte další část. Vařte rýži do měkka, asi 15-20 minut.
- Až je rýže uvařená, odstavte hrnec, přikryjte pokličkou a nechte odležet asi 5 minut, aby se rýže konečně zpracovala.
- Rýžový pilaf s mandlemi podávejte teplý jako přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo. Dobrou chuť!