27. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Pokud hledáte skvělý recept na irácký rýžový piláf s kuřetem, jste na správném místě! Tento autentický irácký pokrm je plný zvláštních chutí a výrazných koření, které vám rozproudí chuťové buňky. Měkké kuřecí maso perfektně kontrastuje s nadýchanou rýží, zatímco směs koriandru, skořice a dalších bylinek zanechá žhavou stopu na vašem jazyku. S naším podrobným návodem vytvoříte dokonalý irácký rýžový piláf s kuřetem, který oslní vaši rodinu i hosty na večeři. Nechte se unést chutěmi Orientu a vyzkoušejte tento jedinečný recept ještě dnes!
Suroviny
- 400 g kuřecího masa (bez kostí)
- 2 hrnky dlouhozrnné rýže
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička kurkumy
- ½ lžičky mletého skořice
- ½ lžičky mletého koriandru
- špetka chilli papriček (podle chuti)
- šťáva z 1 citronu
- hrst nasekané petrželky
- hrst nasekané máty
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Petrželku a mátu nasekáme a citron vyšťávujeme.
- V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidáme kuřecí maso a smažíme ho dozlatova. Poté přidáme všechny koření – kmín, papriku, kurkumu, skořici, koriandr a chilli – a krátce restujeme, aby se koření probudilo.
- Přidáme rýži a smažíme ji se zbylými ingrediencemi asi 1-2 minuty, dokud se nesklovatí.
- Zalijeme směsí, kterou připravíme z 4 hrníčků vody a citronové šťávy. Přisolíme a opepříme podle chuti. Přivedeme k varu a pak snížíme teplotu na minimum.
- Pokryjeme pokličkou a necháme rýži vařit asi 15-20 minut, dokud nebude měkká a voda neodpaří. Občas promícháme, aby se rýže nepřipálila.
- Když je rýže hotová, vypneme oheň a necháme piláf odpočinout pod pokličkou dalších 5 minut.
- Před servírováním vmícháme do piláfu nasekanou petrželku a mátu.
- Piláf podáváme jako samostatné jídlo nebo s různými přílohami, například s jogurtem nebo salátem.