16. 9. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Pokud hledáte zdravou a chutnou alternativu k tradičnímu guláši, vyzkoušejte ryzí zeleninový guláš. Tento recept je plný čerstvé zeleniny, kterou osvěžíte vaše chuťové buňky. Skvěle se hodí pro vegetariány a vegany, kteří si potrpí na vyváženou stravu. Připravte si ho snadno a rychle, a užijte si plnou chuť zeleniny doplněnou lahodnými kořením.
Suroviny
- 1 velká cibule
- 2 středně velké brambory
- 2 mrkve
- 1 paprika
- 200 g hrášku
- 200 g kukuřice
- 400 g rajčatového protlaku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mletého česneku
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Nejprve si připravíme všechno zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Brambory, mrkve a papriku oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Do hrnce přidáme olej a na něm osmahneme cibuli dozlatova.
- Přidáme naše nakrájené brambory a necháme chvilku restovat, až zesklovatí.
- Přidáme nakrájenou papriku a společně s bramborami ještě chvíli orestujeme.
- Přidáme hrášek a kukuřici a promícháme.
- Přidáme sladkou papriku, kmín, mletý česnek, majoránku, sůl a pepř. Všechny koření důkladně zamícháme s zeleninou.
- Přidáme rajčatový protlak a zalijeme vodou, tak aby zelenina byla překrytá. Zakryjeme pokličkou a povaříme asi 30 minut, dokud se zelenina nezměkne.
- Před podáváním ozdobíme čerstvou petrželkou a můžeme servírovat s chlebem nebo rýží.