23. 12. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Ryzí peruánská ceviche je tradiční peruánské jídlo plné čerstvosti a exotické chuti. Tento recept vás provede přípravou tohoto osvěžujícího pokrmu, který je zároveň lehký a zdravý. Kombinuje se tu čerstvé ryby jako cejn nebo mořský vlk s citrusovými šťávami, červenou cibulí, zelenými paprikami a koriandrem. Výsledkem je osvěžující a neodolatelná kombinace chutí, která vás zaujme na první kousek. Připravte si ryzí peruánské ceviche a podmaněte si svůj jazyk exotičností peruánské kuchyně.
Suroviny:
- 300 g čerstvého bílého rybího masa (např. tilápia nebo mořský okoun)
- 3 limety
- 1 červená cibule
- 1 jalapeño paprička
- 1 malá svazek čerstvé koriandru
- 1 avokádo
- 1 rajče
- 1/2 ředkve
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Nařežte rybí maso na malé kostičky a dejte do mísy.
- Vymačkejte šťávu ze 3 limet a přidejte ji k rybě. Nechte rybu marinovat v limetové šťávě přibližně 15 minut, dokud masa nezežloutne.
- Mezitím na jemno nakrájejte červenou cibuli, jalapeño papričku (zbavte se semínek, pokud nechcete příliš ostré ceviche) a koriandr.
- Doba marinování ryby by měla stačit na to, aby se změnila z průhledné na bílou barvu.
- Přidejte nakrájenou cibuli, jalapeño papričku a koriandr ke zkyslé rybě. Dobře promíchejte.
- Ochutnejte a případně dosolte a dochuťte čerstvě namletým pepřem.
- Avokádo a rajče nakrájejte na malé kostičky a přidejte do mísy s ceviche.
- Ředkve nakrájejte na tenké plátky nebo cibulové kroužky a použijte jako zdobení.
- Servírujte ryzí peruánské ceviche ihned s křupavými tortilovými lupínky nebo pečivem.