23. 9. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Pokrm „Rýže se zeleninou“ je zdravá a výživná možnost pro večeři nebo přílohu. Tento jednoduchý recept kombinuje chutnou rýži s čerstvou zeleninou, jako jsou mrkev, hrášek a cuketa. S použitím pouze másla, olivového oleje a základních koření si můžete vychutnat čerstvou příchuť zeleniny. Bezlepková rýže a pestrobarevná zelenina dodají pokrmu zdravou dávku vlákniny a vitamínů. Tento recept je také skvělou možností pro vegany a vegetariány, jelikož neobsahuje žádné živočišné produkty. Grilovaný tofu nebo ořechy mohou být fantastickým doplňkem tohoto pokrmu. Užijte si toto lehké, chutné a vyvážené jídlo!
Suroviny:
- 150 g rýže
- 1 paprika
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g hrášku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Rýži uvařte podle instrukcí na obalu, sceděte a nechte stranou.
- Na pánvi zahřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte do zlatova.
- Přidejte nakrájenou papriku, na nudličky nakrájenou mrkev a utřený česnek. Smažte do změknutí zeleniny.
- Přidejte hrášek a dusťe dalších pár minut.
- Přidejte uvařenou rýži, zalijte sójovou omáčkou a promíchejte. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Dusťe všechny ingredience ještě pár minut, dokud se chutě nespojí a rýže se zcela prohřeje.