17. 12. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Zkuste naše lahodné recept na rizoto se šampiňony a parmezánem! Tato italská klasika je snadno připravená a plná bohatých chutí. Navnadte své chuťové buňky s touto lahůdkou plnou krémové rýže, šťavnatých šampiňonů a lahodného parmezánu. Vyzkoušejte tento recept ještě dnes a užijte si dokonalé italské rizoto přímo v pohodlí své kuchyně.
Suroviny:
- 250g rýže arborio
- 200g čerstvých šampiňonů
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 100ml bílého vína
- 750ml zeleninového vývaru
- 50g nastrouhaného parmezánu
- Sůl, pepř, petržel na dochucení
Postup:
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm jemně nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidáme na plátky nakrájené šampiňony a dusíme, dokud nezůstanou měkké.
- Přidáme rýži a restujeme s ní chvíli, dokud není skleněná.
- Po zalití vínem necháme chvíli vyvařit a poté přilijeme vývar.
- Uzavřeme poklicí a vaříme asi 20 minut, dokud rýže neabsorbuje veškerou tekutinu.
- Při závěrečném míchání přidáme nastrouhaný parmezán a dochutíme solí, pepřem a petrželí.
- Rizoto podáváme horké s dalším parmezánem a čerstvě mletým pepřem.