18. 1. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
Rizoto se šafránem a parmazánem
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo italské kuchyně s naším luxusním receptem na rizoto se šafránem a parmazánem. Tento krémový a aromatický pokrm je zárukou skvělé chutě a eleganci na talíři. Připravte si krok za krokem úžasné rizoto, které oslní každého hosta. Ideální volba pro slavnostní večeři nebo pohodový večer. Klikněte a pusťte se do vaření!

Suroviny

  • 350 g arborio rýže
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g parmazánu
  • 0,1 g šafránu (asi 1 balení)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 40 g másla
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Nakrájejte šalotku na drobno a česnek utřete nebo také nakrájejte najemno.
  2. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte šalotku a česnek a za stálého míchání opečte, dokud nezískají zlatavou barvu.
  3. Přidejte rýži a za stálého míchání ji opékejte asi dvě minuty, dokud lehce nezasklovatí.
  4. Zalijte rýži vínem a za stálého míchání vařte, dokud nevypaří veškerý alkohol.
  5. Přidejte šafrán rozmíchaný v troše vývaru a začněte přilévat vývar v malých dávkách, přičemž počkejte, dokud se předchozí dávka nevstřebá, než přidáte další. Celý proces vaření by měl trvat asi 18-20 minut, rýže by měla být kremovitá, ale stále s trochu kousku.
  6. Na závěr vmíchejte máslo a nastrouhaný parmazán. Dochutte solí a černým pepřem podle chuti.
  7. Rizoto přikryjte na 2 minuty povrchem z alobalu, aby se chutě spojily.
  8. Rizoto podávejte teplé, případně s extra parmazánem na posypání.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *