6. 9. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo italské kuchyně s naším receptem na rizoto se šafránem a hráškem. Tento jednoduchý a lahodný pokrm kombinuje krémovost arborio rýže, aromatickou vůni šafránu a svěžest zeleného hrášku. Perfektní volba pro elegantní večeři nebo pohodový rodinný oběd. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si gurmánský zážitek přímo u vás doma!
Suroviny
- 1 šálek arborio rýže
- 1 malá cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1 l vysoce kvalitního zeleninového vývaru
- 1 šálek mraženého hrášku
- Špetka šafránu
- 1/2 šálku bílého vína
- 50 g parmazánu, nastrouhaného
- 2 lžíce másla
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Několik lístků čerstvé mátové pro ozdobu
Postup
- V malém hrnci přiveďte zeleninový vývar k varu, pak stáhněte plamen na minimum a udržujte horký.
- V jiném, širším hrnci, rozpusťte máslo a přidejte cibuli a česnek. Přisázejte až do změknutí, ale není potřeba, aby se zbarvily.
- Přidejte rýži do hrnce a za stálého míchání ji opečte, dokud nezačne být sklovitá.
- Zalijte rýži bílým vínem a nechte alkohol vyvařit. Následně postupně přidávejte horký zeleninový vývar, vždy po malých dávkách, a rýži pravidelně míchejte.
- Když je rýže téměř uvařená (což trvá zhruba 18-20 minut), přidejte špetku šafránu a mražený hrášek. Povařte ještě několik minut, dokud hrášek nezměkne.
- Na závěr vmíchejte nastrouhaný parmazán a případně dochuťte solí a pepřem.
- Rizoto podávejte horké, posypané čerstvou mátou a s trochou nastrouhaného parmazánu na povrchu.