6. 9. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
Rizoto se šafránem a hráškem
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo italské kuchyně s naším receptem na rizoto se šafránem a hráškem. Tento jednoduchý a lahodný pokrm kombinuje krémovost arborio rýže, aromatickou vůni šafránu a svěžest zeleného hrášku. Perfektní volba pro elegantní večeři nebo pohodový rodinný oběd. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte ‍si gurmánský zážitek přímo u vás doma!⁣

Suroviny

  • 1 šálek arborio rýže
  • 1 malá cibule, jemně‌ nakrájená
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 1 l vysoce kvalitního zeleninového vývaru
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • Špetka šafránu
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 50 g parmazánu, nastrouhaného
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Několik lístků čerstvé mátové pro ozdobu

Postup

  1. V malém⁢ hrnci přiveďte zeleninový vývar k varu, pak stáhněte plamen ​na minimum ⁣a udržujte horký.
  2. V jiném, širším hrnci, rozpusťte máslo a přidejte cibuli a česnek. Přisázejte až do změknutí, ale není potřeba, aby se zbarvily.
  3. Přidejte rýži do hrnce a za stálého míchání ji⁢ opečte, dokud nezačne být sklovitá.
  4. Zalijte rýži bílým ​vínem a nechte alkohol vyvařit. Následně postupně přidávejte horký zeleninový ⁢vývar, vždy po malých dávkách, a rýži pravidelně míchejte.
  5. Když je rýže téměř uvařená (což‌ trvá zhruba 18-20 minut), ⁣přidejte špetku šafránu a mražený hrášek. Povařte ještě několik minut, dokud hrášek nezměkne.
  6. Na závěr ⁢vmíchejte nastrouhaný parmazán⁣ a případně dochuťte solí a pepřem.
  7. Rizoto podávejte horké, posypané čerstvou mátou a s ​trochou nastrouhaného parmazánu na povrchu.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *