28. 7. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Chcete ochutnat lahodné risotto s pečenou dýní? Tento recept vás určitě nadchne! Kombinace krémové rýže, dochucené zeleniny a čerstvých bylinek vytváří dokonalou chuťovou symfonii. Přidání pečené dýně je zajisté velmi originální a dodává risotu ještě výraznější a bohatší chuť. Tento pokrm je ideální pro vegetariány i milovníky delikátního přírodního koření. Pusťte se do přípravy a dopřejte si do svého talíře kousek jemnosti a harmonie.
Suroviny:
- 2 šálky arborio rýže
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 šálky na kostky nakrájené dýně
- 1/2 šálku bílého vína
- 1/2 šálku parmezánu, nastrouhaného
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Snítky čerstvého petrželového nebo bazalkového lístku na ozdobení
Postup:
- Pečení dýně: Předehřejte troubu na 200 stupňů C. Dýni nakrájejte na kostky, posypte solí, pepřem a smíchejte s 1 lžící olivového oleje. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby. Pečte asi 20-25 minut, dokud dýně není měkká a zlatavá.
- Ve velké pánvi rozehřejte zbylou lžíci olivového oleje a máslo. Přidejte cibuli a česnek a restujte asi 5 minut, dokud nezežloutnou.
- Přidejte arborio rýži a smažte asi 2 minuty, nebo dokud rýže lehce nezesklovatí.
- Přilijte víno a vařte, dokud neprokypří a většina tekutiny se nevstřebá.
- S postupným přidáváním vývaru (asi 1/2 šálku najednou) vařte rýži na středním ohni, často míchajte, dokud se vývar nevstřebá. Pokračujte ve vaření a postupně přidávejte zbylý vývar, dokud nebude rýže měkká a krémová.
- Vyndejte z trouby pečenou dýni a přidejte ji do rýže. Přidejte také nastrouhaný parmezán a promíchejte, dokud není všechno dobře spojeno.
- Podle chuti dosolte a dochuťte pepřem.
- Přeneste risotto do servírovacích talířů a ozdobte lístky petržele nebo bazalkou.
- Servírujte ihned a pochutnejte si na lahodném risottu s pečenou dýní!