25. 7. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Tento výtečný recept na rizoto s hřiby a trufly je ideální volbou pro milovníky italské kuchyně. Kombinace aromatických hřibů a vzácných trufel vytváří neskutečně bohaté a lahodné jídlo. Naučte se, jak připravit toto chutné rizoto díky našemu jednoduchému a výstižnému receptu.
Suroviny
- 250 g arborio rýže
- 200 g čerstvých hřibů
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 50 ml bílého vína
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce nastrouhaného sýru Parmezán
- 1 čajová lžička čerstvě nastrouhaného trufle
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Hřiby očistěte a nakrájejte na plátky.
- V rendlíku zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte hřiby a smažte je asi 5 minut, dokud nezměknou.
- Přidejte rýži a promíchejte, aby se olivový olej a šťáva z hub dostaly do všech zrn rýže.
- Přilijte víno a za stálého míchání vařte až do úplného vypaření vína.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar, asi po 100 ml, a vařte na mírném ohni za stálého míchání.
- Pokračujte, dokud nebude rýže měkká, ale stále s mírným kousáním uprostřed, to by mělo trvat asi 20 minut.
- Přidejte máslo, parmazán, trufeň a promíchejte dohladka.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte okamžitě a ozdobte plátky trufle na vrcholu.