6. 11. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na rizoto s hříbky je dokonalým pokrmem pro milovníky hub. Využíváme čerstvé hříbky, které dodávají jídlu výraznou chuť a vůni. Rizoto je připraveno s výbornou omáčkou, která se propojí s hříbky a vytváří bohaté a lahodné jídlo. S touto jednoduchou a chutnou recepturou si můžete vychutnat lahodný kousek Itálie v pohodlí vašeho domova.
Suroviny
- 200 g rýže na rizoto
- 300 g hub (např. hříbky)
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 600 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 2 lžíce olivového oleje
- 30 g másla
- 30 g strouhaného parmezánu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi si rozehřejte polovinu olivového oleje a osmažte na něm nasekanou cibuli dozlatova.
- Přidejte na menší kousky nakrájené hříbky a česnek a smažte ještě dalších 5 minut, dokud hříbky nezměknou.
- V hrnci si zahřejte zbytek olivového oleje a přidejte rýži.
- Smažte rýži, dokud není skleněná a lesklá.
- Přidejte bílé víno a nechte odpařit.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar, asi po 100 ml najednou.
- Po každém přilití vývaru počkejte, až se vývar vstřebá do rýže, a pak přilijte další.
- Pokračujte v přilévání vývaru a míchání, dokud není rýže měkká, ale stále lehce al dente.
- Do hotového rizota vmíchejte máslo a strouhaný parmezán.
- Ochutnejte a případně dosolte a dochuťte pepřem.
- Servírujte ihned a podávejte s čerstvým bylinkovým posypem.