26. 9. 2023
Autor: Eva Komárková
Rizoto s houbami
zdroj: Recepty 24/7

Tento recept ⁣na rizoto s houbami je jednoduchý a ‌chutný způsob, jak si doma​ vychutnat oblíbený italský pokrm. Využíváme⁣ lahodné čerstvé‍ houby a vaříme je ⁣s výborným rýžovým ⁤základem, který přináší bohatou a krémovou texturu. Tento recept je ideální jak⁤ pro vegetariány, tak i‍ pro ty, kteří preferují⁤ maso.​ Udělejte‍ si⁤ radost tímto​ plným a sytým ‌jídlem, které je perfektní na oběd ⁣nebo večeři.

Suroviny

  • 2 šálky rýže⁣ Arborio
  • 300g hub (preferovaně žampiony nebo hříbky)
  • 1 ⁣střední cibule, nasekaná
  • 2 stroužky ⁣česneku,⁢ nasekané
  • 4 ‌lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1/2 hrnku bílého ‍vína
  • 1/2 hrnku strouhaného parmezánu
  • 1/4 hrnku​ nasekané petrželky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Na pánvi na středním ohni rozehřejte‍ 2 lžíce olivového oleje.
  2. Přidejte​ cibuli a česnek a restujte je, ‍dokud nezměknou.
  3. Přidejte houby⁤ a​ smažte je, ‍dokud nezhnědnou.
  4. Vložte houby na vedlejší talíř ​a pokračujte s přípravou rizota.
  5. Ve velkém hrnci zahřejte ‍zbylé 2 lžíce⁢ olivového oleje⁤ a máslo.
  6. Přidejte rýži a ⁢míchejte, dokud se zrna neprohřejí⁢ a⁤ nezačnou lehce hnědnout, asi 2-3‌ minuty.
  7. Přidejte víno a vařte, ‌dokud ⁤se většina kapaliny nevypaří.
  8. Pomalu přilévejte horký zeleninový vývar, asi 1/2⁣ hrnku‍ najednou, a míchejte, dokud se většina kapaliny nevypaří. ‌Pokračujte ve ⁢vaření ​a‍ přilévání vývaru, dokud​ nebude ‌rýže ‌měkká a krémová, asi 20-25 minut.
  9. Přidejte opět houby, parmezán ‍a petrželku. Promíchejte a‌ dochuťte solí ⁤a pepřem dle chuti.
  10. Servírujte okamžitě a případně posypte strouhaným parmezánem navrch.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *